Na een wat grondig onderzoek kwam ik tot dezelfde conclusie. Misschien was het tijd om richting Portugal te vertrekken. So we dit! 10 dagen roadtrippen door het westen van dit prachtige land.

We namen het vliegtuig naar Porto, huurde daar een auto. Een beetje sjansen met het autoverhuurbedrijf daar helpte wel want we kregen een uberleuke mintgroene Fiat500 tot onze beschikking. Het inleveren in Lissabon 10 dagen later was geen probleem!

De wegen daar zijn iets wat verwarrend maar zodra je het doorhebt kan je redelijk snel alles vinden. Onze eerste locatie was een hotel in het centrum van Porto. We hadden al eerder contact gehad met Miquel van het hotel dus de aankomst was perfect geregeld. We hadden een Deluxe studio gereserveerd, wat neerkwam op een loft op de bovenste verdieping. De kamers zijn prachtig kunnen we vertellen en lekker ruim! Met 2 koffers van 30 kg hadden we dat ook wel nodig. Het enige nadeel…er is geen lift. Gelukkig kwam ook hier Miquel tot onze redding. Het hotel heeft een moderne minimalistische stijl, een vers biologisch ontbijt en zit qua locatie tussen leuke bezienswaardigheden. Het zit namelijk om de hoek bij Capela das Almas! Nadat wij onze koffers neergezet hadden zijn we gaan lopen naar de Ponte Luis, Avenue Gustavo Eiffel. Dit gebied ligt aan het water en stikt van de leuke restaurantjes om te eten. Vanaf het hotel is het ongeveer 15 minuten lopen. We belanden bij een prachtig restaurantje aan het water, Terra Nova. Vriendelijke bediening , heerlijke wijn en het eten was fantastisch! Voor diner kan je s’avonds naar Champ’s da Baixa Bistro. Het ligt ongeveer 5 minuten lopen van het hotel en heeft ook een prachtige bar om alleen een drankje te doen. Dit hotel kan je via ons boeken, code: HFPO013.

 

 

De volgende dag stonden we vroeg op om te werken zodat we de middag vrij waren om naar het Serralves Museum te gaan. Dit museum ligt net buiten Porto maar is met de auto goed te komen. Eerst een kleine tussenstop bij de beroemdste boekwinkel van Europa, Livraria. Buiten het feit dat je tickets moet kopen om binnen te komen, het is er enorm druk! Gelukkig zit er ook Igreja do Carmo om de hoek dus we konden dit wel op onze gemak even bekijken. Museum de Serralves is ook vrij rustig en heeft een prachtige tuin die je zeker niet mag overslaan. Na een middag cultuurhoppen namen we afscheid van Miquel en gingen op weg naar onze nieuwe locatie in Porto.

 

 

Dit hotel ligt wel iets verder uit het centrum van Porto maar is zo mooi dat je het niet over mag slaan. Hier gelukkig wel een lift! De kamer had een grote spiegel dus voordat we koffers ook maar op de grond belanden stonden we beide al met camera’s in onze handen. Prachtige kamer!

We hadden een suite geboekt. Deze kamers zijn enorm ruim en ondanks dat het aan de weg ligt, hoor je amper verkeer. De mensen die hier werken zijn echt vriendelijk en behulpzaam. Allerlei tips om lekker te eten werden al uitgedeeld bij de incheck. We gingen ook op hun advies die avond naar een klein italiaantje om de hoek. Totaal niet hip & happening, maar oeh wat was het lekker. Toen we terugkwamen hebben we nog even in onze pyjama in het hotel rondgebanjerd, wat ze overigens totaal niet erg vinden daar en daarna lekker geslapen.

Het ontbijt is heel prettig daar, ze maken een eitje voor je en het buffet is enorm uitgebreid ondanks de kleine eetzaal. Dit voelt ook meer als een huiskamer waar je met wat mensen zit te eten. Na het ontbijt waren we het over eens dat werken s’ochtends en s’middags fun goed werkte dus gingen we weer aan de slag. Na het uitchecken was het tijd om de auto te pakken en richting Lissabon te rijden. Wil je ook in dit hotel verblijven? Boek dan onder code: HFPO014.

 

 

Vooraf hadden we gekeken wat de reistijd zou zijn en welke route we gingen nemen. De snelle of de toeristische. Het werd de toeristische route langs de kust. Alleen we hebben geen kust gezien en deden er een uur langer over. Dus de tip is om gewoon de snelle route te nemen dan doe je er ongeveer 3 uur over. We hadden nog een kleine stop gedaan bij Fiqueira da Foz maar ons hart ging niet sneller kloppen bij deze plek dus snel doorgereden. Tegen het einde van de middag kwamen we in Lissabon aan. Het verkeer in Lissabon is hectisch om maar even mild te zeggen. Je moet goed op de borden letten en je GPS aan hebben want je neemt al heel snel een verkeerde afslag. Zoals wij blondjes continue deden…. Afijn, onze eerste locatie was een hotel net buiten het centrum maar wel op loopafstand. Er hangen geen grote uithangborden dus je moet goed kijken waar het zit. Het hotel is ook echt een parel in Lissabon! Ze hebben maar een paar kamers en het ontbijt is in een gezamenlijke keuken. Heel huiselijk! De kamers zelf zijn prachtig ingericht en heel ruim! Wij vonden het heerlijk hier.

 

 

Nadat we onze koffers WEER hadden geparkeerd, gingen we op zoek naar een leuk koffietentje. Die vonden we gelijk om de hoek: Flora Fauna.

De perfecte koffie tot nu toe! Lekker basic, veel flexwerkers en jong hip publiek. 1 nadeel, ze zijn alleen overdag open. We hadden heel veel tips gekregen voor leuke tentjes om te eten s’avonds en zelf ook wat research gedaan, maar eigenlijk vonden we het leuker om dingen zelf te ontdekken zodra we daar waren. Een kleine 10 minuten lopen vanaf het hotel kwamen we een klein restaurantje tegen met Portugese specialiteiten. Vriendelijk personeel die gezellig een praatje komen maken en de kleine visgerechten waren heel bijzonder. Madragoa heet het. Check it out als je in de buurt bent!

 

 

We hadden geluk dat het in oktober nog heerlijk weer was zodat we elke ochtend buiten konden ontbijten. Ook hier hadden ze een klein balkonnetje aan de keuken waar we rustig op konden opstarten met lekker broodjes uit de oven & vers fruit. Na het ontbijt zijn we Lissabon even uit gereden. Als je namelijk de brug over ga kom je bij een klein plaatsje dat Almada heet. Dan moet je nog even heel goed zoeken en een plaatsje vinden om te parkeren, maar daar heb je een fantastisch plekje om te lunchen: Ponto Final. Heel populair dus je moet echt reserveren! Daarnaast ook alleen maar leuk met lekker weer om buiten te zitten. In de winter lijkt het ons een stuk minder leuk. Je kan er ook een taxi boot huren. Vraag naar Kiano, meestal loopt hij er ook rond en zie je zijn boot al liggen. Kost ongeveer €15 voor een retourtje naar een strand of de haven van Lissabon. Je kan hem ook mailen: taxintejo@gmail.com. Daar vandaan reden we terug naar Lissabon om Belem te bezoeken. Een historisch kasteel iets voorbij de haven van Lissabon. We kunnen je aanraden om een tuktuk te nemen, parkeren daar is een hel. Komt door de vele toeristen die daar met busladingen aankomen. Op zich is het niet heel interessant, we zijn er ook niet naar binnen gegaan. Lekker met een wine-to-go van het uitzicht genoten…. Is ook prima.

 

 

Einde van de middag verhuisde we weer naar een ander hotel, midden in het centrum. We zullen je de details besparen. Prima hotel, mooie kamers maar kleiner dan we hadden verwacht. Deze komt dan ook niet op de site. Midden in een drukke straat, we hoorde de trams continue voorbij racen. Einde van de middag zijn we na een goeie tip op een rooftop belandt ongeveer 5 minuten lopen van het hotel. PARK. Het zit op een dak van een parkeergarage, even zoeken dus! Als je een beetje op tijd bent kan je een leuk plekje scoren voor de zonsondergang! Wij waren natuurlijk weer te laat en stonden dan ook als sardientjes tegen een hek aangedrukt met ons wijntje. Betreft het eten…..Ook hier gingen we s avonds op de bonnefooi op zoek naar een leuk restaurant. Rond 22u is het lastig om nog wat leuks te vinden als je niet gereserveerd hebt, daarnaast zitten er heel veel toeristen-eterijen die niet aanlokkelijk waren. Na vele straten omhoog lopen en naar beneden. Gympen in Lissabon en een gezonde conditie is dan ook een vereiste. Maar we vonden iets leuks! We moesten even wachten aan de bar, maar dat was het wel waard. Bairro do Avillez Taberna is een drukke tapas restaurant waar je veel kleine gerechtjes kan bestellen. Veel vlees dus dat was ook wel even lekker na al dat vis van de afgelopen dagen.

 

 

Na een gebroken nacht, want het bleef tot 4u s nachts rumoerig op straat pakte we onze koffers weer in. We hebben onze gympen maar weer aangetrokken en een groot deel van de dag door Bairro Alto gelopen. Een historisch wijkje met veel streetart en kleine barretjes. Alle trams lopen een beetje er doorheen en natuurlijk moet je er zelf ook een keer in. Opgepropt tussen 30 chinezen gingen we de uitdaging aan. Leuk, maar niet voor herhaling vatbaar. €11.00 voor 2 personen, en de rit omhoog duurde 3 minuten. Viel een beetje tegen. Maar ok. Wij zijn dan ook geen standaard Oeh-Aah-toeristen. Rond de middag pakte we de auto weer en waren blij dat we het drukke Lissabon weer uit konden rijden. We hadden continue het gevoel dat we op de dam liepen zoveel Nederlands hoorde we om ons heen! Weg hier. Op naar Comporta!

 

 

Onderweg viel al een hoop stress van ons af. Wat een mooie route! Het is een klein uurtje rijden vanaf Lissabon. Kan je verliefd worden op een plek? Ja! Wat is het hier ongelooflijk mooi! Je hebt het gevoel alsof je op een hei rijd met hier en daar een prachtig huis. Onze villa, staat ook op de site, konden we makkelijk vinden. De huishoudster met haar man droegen onze koffers naar binnen terwijl wij nog vol verwondering met onze mond open de omgeving stonden te bekijken. Wauw! Het voelde ook als een feestje om hier 2 dagen te verblijven. Even geen koffers in en uitpakken. Het was ook weekend dus behalve een halve dag fotograferen en afspraken konden we makkelijk even genieten van wat vrije tijd. Dus, handdoek pakken en strand op! Dit huis is bij ons te boeken onder code HFPO003.

 

 

Je hebt een paar strandjes in de buurt maar wij pakten het strand waar ook het beroemde strandtent Sal was. Comporta staat bekend als onbekend gebied waar een enorme relaxte vibe hangt. En waar mensen zoals Madonna en Philippe Starck een buitenhuis hebben laten bouwen. Terecht. Je kan hier ook echt genieten van de rust.

 

 

Mooie interieurzaken, kleine kledingzaken en koffietentjes zoals Be comporta kan je vinden in het kleine dorpje Comporta, maar verder moet je geen verwachtingen hebben. Het is heel laidback! We hebben een leuk restaurantje ontdekt, 5 Entidos. Onthouden! Ook in de buurt heb je het vissersdorpje Cais Palafitico da Carrasqueira. Jaja, mond vol. Maar leuk om even langs te rijden. Je kan er prachtige foto’s maken tijdens de zonsondergang. Eigenlijk wilde de hele week blijven maar helaas we hadden nog meer locaties te bezoeken. We reden na 2,5 dag dan ook bijna verdrietig weg. Aanrader dus! Comporta….

Dit prachtige huis is ook bij ons te boeken onder code HFPO003.

 

 

Onderweg naar Sintra maakte we een kleine stop bij Cascais. We kregen van vele mensen de tip om daar zeker langs te gaan. Aangezien we nog in de laidback-vibe van Comporta zaten konden we niet veel schoons in dit stadje vinden. Eigenlijk deed het ons denken aan de San Antoni van Ibiza. Wel hebben ze daar een prachtige natuurzwembad aan de kust! Alberto Romano. Google het maar. Best lekker om na een flinke autorit daar een duik te nemen en wat te eten tijdens onze roadtrip.

 

 

Daarna zijn we doorgereden naar Sintra. Dit stadje staat bekend om de vele kastelen en mythes. En dat voel je ook als je het binnen rijdt. Het voelt een beetje alsof je in een spookstad terecht komt. We wisten niet wat we konden verwachten van het hotel dus werden een klein beetje zenuwachtig. Maar dat hoefde niet, het was niet echt een hotel maar een guesthouse met maar 3 kamers. We werden ontvangen door een huishoudster die geen woord engels sprak en ons een brief in onze handen duwde. De eigenaren konden ons helaas wegens omstandigheden niet ontvangen maar de “stille” huishoudster zou ons de kamer wijzen en de dag erna terugkomen voor het ontbijt. En daar stonden we dan. Naar wat wij dachten een hele grote, lege villa zonder gasten. De guesthouse is super grappig en mooi ingericht. Je hebt echt het gevoel of je teruggaat in de tijd. Je moet ervan houden maar wij vonden de velvet banken, maskers, whisky cabinet en oude platenspelers juist heel gaaf. Onze kamer was niet ruim maar er zat alles in. Bed was een beetje klein maar verder prima en heel schoon! Zeker voor die prijs. Nadat we op onderzoek uitgingen liepen we tot onze schrik tegen een Amerikaans stel aan. Gelukkig waren hun ook in de veronderstelling dat ze alleen waren. Beetje lacherig om de hele situatie dat we aan ons lot waren overgelaten besloten we maar om de drankkast te plunderen. Het bleek een hele leuke namiddag te worden!

Om al die wijn weg te spoelen moesten we ook nog iets vinden om te eten. De Amerikanen wezen ons op een leuk tentje in de buurt. Soort van wijnbar met een restaurant eraan vast, InComum by Luis Santos. Na een voortreffelijke inktvissalade besloten we er vroeg in te duiken. Behalve dat we vroeg moesten werken, wilde we natuurlijk ook veel van de omgeving zien.  

 

 

Het ontbijt in het guesthouse bestaat uit een grote tafel die gedekt is voor 3 stellen. Een heerlijk uitgebreid ontbijt waar je de huishoudster, in gebarentaal dat wel, alles kan vragen. Na het uitwisselen van nummers met de amerikanen gingen we aan de slag. Man, wat een prachtige locatie! Nadat we klaar waren met fotograferen hebben we de koffers in onze mintgroene duivel geladen en zijn we op weg gegaan naar Park Quinta da Regaleira. Een historisch park vol met kleine kasteeltjes en oudheden. Heerlijk om doorheen te lopen. Qua toeristen valt het best mee. Het is niet alsof je in de Efteling loopt dus dat is best fijn. Af en toe een beetje klimmen en klauteren maar dat waren we onderhand wel gewend hier in Portugal. Na een zen middag in het park besloten via de kust richting onze afspraak te rijden. Dit omdat we een stop wilde maken bij lookout point Praia da Ursa. Een prachtig uitzicht op de zee met een paar rotsen erin denk je dan. Maar zodra je er staat voel je wel een klein beetje de magie van deze plek. We snapte wel dat een hoop instagrammers hier een foto wilde maken. Wij deden niet anders. Een klein half uur later arriveerde we bij een locatie die we graag op onze site wilde hebben. De eigenaar Chris is een vrolijke duitser die dit guesthouse net aangekocht had en nog druk bezig was met verbouwen. Hij heeft 4  ruime appartementen met alles erop en eraan. En alles gloedje nieuw! Azenhas do Mar is een klein surfstadje. Er hangt een fijne energie in de lucht. Wat kleine guesthouses en een enkel hotel. Een stukje verderop zei Chris zat een leuk restaurant aan de zee riep hij nog toen hij ons uit zwaaide. Ondertussen waren we uitgehongerd dus dat kwam goed binnen. Na 5 minuten rijden kwamen we aan bij het restaurant, en wat zagen we tot onze verbazing… De mooiste plek in Portugal tot nu toe (buiten comporta om). Een natuurzwembad direct aan zee! Prachtig! We bleven lekker lang natafelen om de zonsondergang daar mee te pakken, in 1 woord…magisch! Azenhas do Mar heeft ons prettig verrast. We komen er graag een keer terug.

 

 

Azenhas do Mar ligt ongeveer een klein uurtje van Lissabon. Probeer het verkeer te vermijden rond spitsuur. Wij kwamen er midden in namelijk en dan kan je gerust er nog een uurtje bijtellen! Na aankomst in ons hotel. Een klein boutique hotel midden in het centrum, The lift boutique. Op de foto’s ziet het er mooi uit maar in werkelijkheid zijn de kamers zo klein dat je amper met zijn tweeën de koffers kwijt kan. Deze doen we dus niet op onze site beslissen we ter plekke. We zijn vrij moe van de hele dag dus kruipen we vroeg onder de wol. We willen namelijk vroeg ontbijten, hardlopen en de zonsopgang zien in Lissabon centrum. We plannen daarna een trip naar LX Factory.

 

 

Dit stukje lissabon mag je niet overslaan. Nog beter, wij vonden het eigenlijk het allerleukst van heel lissabon. LX Factory is een klein buurtje onder de Ponte 25 de Abril brug. Je kan er makkelijk komen met de auto, er zijn genoeg parkeerplekken. Het lijkt een klein dorpje vol met kleine restaurantjes, art studios, winkeltjes met hippe producten. Alle zaken daar zijn van jonge hippe startende ondernemers en je voelt er een hele relaxte vibe. Op de muren zie je veel streetart dus vergeet je camera niet! Je kan er de hele middag rondlopen en je verveelt je echt niet. Na een heerlijke lunch en wat inkopen voor het thuisfront moesten we alweer richting het vliegveld. Tijd om naar huis te gaan! Vele ervaringen rijker, vele huizen en hotels rijker en een camera vol met prachtige foto’s. Onze conclusie… Portugal smaakt naar meer! Voor de strandvakanties zouden we toch Comporta aanraden en Azenhas do Mar. Voor de culturele activiteiten is Porto en Lissabon goed aan te raden. We zitten alweer te kijken om een roadtrip te maken vanaf Comporta naar Faro of vanaf Porto naar het Noorden. Want Portugal is helemaal niet zo groot, ideaal voor roadtrips. En daar zijn we dol op! Jullie ook?

 

Liefs,

Wendy & Nous