Ik had altijd al een kleine fascinatie voor Marrakech. Niet alleen voor het goedkoop winkelen wat je daar veelvuldig kan doen. Maar meer voor de diversiteit van het landschap rondom Marrakech en eigenlijk heel Marokko. Dus toen ik een nieuwe trip aan het plannen was met mijn dochter waren we er al heel snel uit. Marrakech ging het worden! Ik had een aantal locaties benaderd die ik graag op de site wilde hebben. Gelukkig was er beschikbaarheid. Tickets boeken en go! 

 

 

Als je voor de eerste keer naar Marrakech gaat zou ik wel adviseren om wat vooronderzoek te doen. Bijvoorbeeld kledingvoorschriften… Met 35 graden zou je denken, lekker kort jurkje en tadaa. Maar nee, het kan wel, maar als je niet om de haverklap nageroepen wilt worden, zou ik gaan voor een lange jurk. Wij hadden luchtige kleding bij wat in principe schouders en knieën bedekte. Mijn dochter is 15 jaar, ik had geen zin om bij elke kraam 40 schapen aangeboden te krijgen voor haar. Inentingen zijn niet nodig echt maar mocht je het wel wil willen doen, prima. Je betaalt in Marokko met Dirhams. Heel makkelijk want €100 is 1000 dirham. €20 is 200 dirham. Enz… Dus je kan snel schakelen. Overal kan je afdingen, dus dat is zeker aan te raden want ze vragen flink meer voor producten dan dat het waard is! Een andere tip: Download CityMaps2Go. Deze kan je offline gebruiken en verdwaal je minder snel door de souks. Alhoewel verdwalen best leuk is in de Medina. 

 

 

Ik wilde bij aankomst niet gelijk Marrakech in maar meer van het landschap zien eerst. Vandaar dat ik afgesproken had om eerst te gaan overnachten bij HFMA004. Deze staycation is echt in 1 woord fantastisch. Al door verschillende bladen geprezen maar ik wilde het toch eerst zelf zien. De kamers, de tuin, het restaurant, het zwembad, alles klopt! Wat een heerlijke plek. Je komt er echt tot rust. 

 

 

Er is niet veel in de buurt dus een paar dagen is echt perfect als je even de drukte van de Medina wilt ontlopen. 

We hadden hier best wel wat langer willen blijven! De eigenaar is een Zwitser die echt met iedereen een vriendelijk gesprekje houdt. De sfeer is heel laidback. Het hotel is prachtig ingericht en de kamers zijn heerlijk ruim. We kunnen niet anders zeggen maar wat een fijne plek is dit!! 

 

 

De volgende locatie lag midden in de Medina, vlakbij het populaire restaurant Nomad. Onze chauffeur bracht ons netjes naar het El Fna plein en van daar stond een vriendelijke jongen met een kar voor onze koffers ons op te wachten. Na een kleine tour door de Souks kwamen we aan in onze Riad HFMA005. Een Oase! 

 

 

De riad was prachtig ingericht met moderne stijlen. Iets moderner dat de meeste riads maar dat vond ik juist heel leuk. De riad bestaat zo’n 2 jaar en de Italiaanse eigenaar heeft samen met zijn vrouw veel aandacht besteed aan details. En dat zie je! Ze waren enorm gastvrij en behulpzaam, net als het personeel. Ontzettende lieve mensen die je graag helpen bij het reserveren van restaurants of tips geven om te winkelen. De kamers zijn ook hier lekker ruim. De Wifi is echt snel in deze Riad, tijdens onze trip was dit wel de beste locatie mocht je nog willen werken. ‘S middags hebben we lekker zitten lunchen bij Nomad om de hoek. Hoewel het veel aangeprezen wordt vind ik Nomad lichtelijk overdreven als het gaat om service en het eten. Wij vonden niet heel bijzonder. Tuurlijk is de rooftop leuk maar het is enorm druk. Ik zou eerder bij La famille lunchen of het dakterras van Zwin Zwin cafe of Max & Jan opzoeken. S’avonds regelde de eigenaar een tuktuk. Die rijden op en aan door de souks, en niet te zacht kan ik zeggen! Maar wel handig als je ‘s avonds geen zin hebt om door de souks te lopen. Wij gingen eten bij Limoni, een italiaans restaurant met een mooie tuin. Het eten was lekker dus je kan deze ook mooi noteren mocht je Marrakech binnenkort bezoeken. 

 

 

Na een fantastisch ontbijt op deze locatie was het tijd om onze spullen te pakken want we gingen de woestijn in voor 2 dagen. Er zijn verschillende camps die je kan boeken in de Agafay desert. Je hebt Scarabeo, Etoille en nog een paar die wat kleiner zijn. En je hebt Agafay Luxery desert camp, HFMA006, deze had ik geboekt. Deze is net nieuw en staat nog niet overal genoteerd zoals scarabeo en etoille. We werden netjes opgehaald door de chauffeur en na een uurtje sta je echt midden in de middle of nowhere. Waan-zinnig! Bij aankomst merk je wel al dat de service rommelig is en dat bleef ook tijdens het hele verblijf. De tenten staan ver uit elkaar in tegenstelling tot andere kampen waardoor je echt het gevoel hebt dat je alleen op de wereld bent. De tenten zijn schoon en ruim, traditioneel modern ingericht. Er is een zwembad om af te koelen, en dat heb je wel nodig met 35 graden. Het eten is niet heel bijzonder, ze hebben 4 gerechten. Die zijn voor zowel de lunch als diner hetzelfde. Het ontbijt is niet heel uitgebreid maar er is genoeg. Dat was wel een minpunt. Na een paar dagen ben je die zelfde Tajine wel zat. Maar daar zijn ze wel mee bezig dus hopelijk in de toekomst wordt dit iets aangepast. 

 

 

Je kan verschillende activiteiten tegen betaling reserveren. Van squad rijden tot aan massages, alles is mogelijk. En ook echt aan te raden. Wij hadden gekozen voor een sunset camel ride. Dat is ook echt leuk om te doen! We hadden het geluk met 4 Amerikaanse vrouwen in de groep te zitten en hadden dan ook veel lol. Na de rit hebben we nog tot laat op de grond zitten eten met z’n alle en verhalen gedeeld. In zo’n kamp verblijven is wel ontzettend leuk dus mocht je naar Marrakech gaan zou ik zeker dit aanraden om te doen, al is het maar voor 1 nacht! 

 

 

Voor de laatste paar dagen hadden we nog 2 riads geboekt. We wilde nog wat shoppen en musea bezoeken. We hadden beide geen zin om met die hitte allerlei paleizen af te gaan dus we probeerde ook echt de nieuwe dingen te zien. Bij aankomst in de Riad, deze is nergens anders te boeken dan bij ons, werden we heel lief door de eigenaar en receptioniste ontvangen. Deze riad is een beetje geheim en dat wilt hij zo houden. Hij is heel selectief naar wat voor gasten hij wilt ontvangen, ik vind dat wel mooi dus we kijken uit naar een mooie samenwerking. De rooftop van deze riad is unreal zo mooi. Roze, met allerlei planten en leuke zitjes. De kamers in deze riad zijn iets kleiner dan wat we gewend waren maar prachtig ingericht. Parisian-style meets Marrakech, ook niet gek aangezien de eigenaar een Franse Fotograaf is. Nadat onze kamer klaar was doken we de souks in! Eindelijk eindeloos afdingen en teveel kopen zodat we onze koffers echt moeten volproppen. Na een fijne lunch bij Le jardin, dit is overigens wel een fijn plekje met goede wifi gingen we met volle tassen weer richting de Riad. 

 

 

S’middags wilde we even naar een nieuw museum. Museum Macaal is een museum voor moderne kunst. Dit museum heeft contemporary African art. Echt prachtig en een bezoekje waard als je geen zin hebt in oude paleizen! We hadden s’middags best veel gegeten en hebben die avond lekker met een boek op de rooftop liggen chillen met een klein hapje. Om de hoek zit een fijne hammam, dus mocht je in de ochtend een spa willen doen, om de hoek dus. 

 

 

De volgende dag gingen we naar de laatste locatie van deze trip. Deze Riad is traditioneel ingericht maar de kamers zijn werkelijk fantastisch. De riad heeft een prachtige tuin met zwembad. Daardoor lijkt het traditioneel ingericht maar zodra je bij de kamers komt, dan zie je een veel modernere stijl. Enorm ruim met een zithoek en een grote badkamer. Vrijstaand bad, grote inloopdouche. Wauw dachten we…. Dit verwacht je niet achter deze muren. Het personeel is zeer vriendelijk en spreekt goed Engels. Ze helpen je graag met tips over alle leuke bezienswaardigheden. Qua locatie zit deze riad dichtbij Musee Dar si Said. Mocht je deze riad willen boeken, kijk dan even onder code HFMA009. In de avond even gegeten bij het beroemde El Fenn Riad. Die hebben een fijn dakterras en het eten is perfect! Wel even reserveren! 

 

 

Op de terugweg waren we even de weg kwijt, maar omdat we de app Citymaps2go hadden gedownload, toch weer veilig in de riad aangekomen. Bij terugkomst op de kamer hadden ze overal rozenblaadjes gestrooid en het bed weer netjes opgemaakt. Ondanks dat we de volgende dag alweer vroeg onze vlucht moeten halen hadden ze een ruim ontbijt voor ons klaargezet op het terras. Nog even genieten van alle Marokkaanse lekkernijen die je altijd krijgt hier… Ik denk als we iets langer waren gebleven dat we ongeveer 10 kilo zwaarder terug gekomen zouden zijn! 

 

 

Ondanks dat ik mijn twijfels had om alleen met mijn dochter naar Marrakech te reizen. Sommige mensen raden het zelfs af en vinden het gevaarlijk. Hebben wij ons niet 1 moment onveilig gevoeld of ongemakkelijk! Hoogstens bij de douane, die zijn best onaardig… Hoop schreeuwen en streng kijken, maar als je daar doorheen bent dan kom je echt in een warm bad van vriendelijkheid. Ik vond dit 1 van de leukste trips die ik ooit gemaakt heb en we gaan zelfs graag weer terug! Alle vooroordelen die ik had zijn de deur uit. Wat een heerlijk land! 

 

 

Wil je in plaats van alleen een riad boeken bij ons ook een leuke trip door Marokko maken. Ook dat kunnen we voor je regelen, inclusief vervoer. Je krijgt een heel schema met locaties, tijden, tips, contactpersonen etc. Alles verzorgd! 

Stuur dan even een mailtje naar info@hellofrom.nl

Ik hoop dat je dan net zo geniet als wij hebben gedaan! Hello Marrakech dus, en zeker geen goodbye!